Lyon

The first stop of our trip around France was Lyon, a huge yet beautiful city. The weather was cold (at least on La Rochelle scale) and for the first time we got to experience snowfall in France! It was not the type of snowfall we get in Finland (freezing cold with a strong wind blowing the snow into your face), but a nice gentle one which made the streets of the old town look beautiful, even romantic. We spent a lot of time simply wandering around.

Even though Lyon is a well-known big city, the French don’t seem to be too bothered about it. There weren’t many tourists either, which for me was a surprise. Actually the only time we really saw tourists was when we bumped into other Finnish people! It was important to quickly run away, because many Finns aren’t particularly excited about seeing other Finnish people when abroad.

The main tourist attraction of Lyon must have been the huge basilica, Notre-Dame de Fourvière, which was standing on a big hill. We made our way to the top and really enjoyed visiting the basilica as it’s completely different compared to many other French monuments. Behind the basilica was a roman museum and amphitheaters which explained the interesting history of Lyon. Another museum which we visited was all about puppets from all around the world, it was different but in a good way. If walking around in museums and churches seems boring, then perhaps a stroll in the huge central park would be more interesting, at least for friends of animals. Who would have guessed that the park of Lyon has giraffes walking around! We spent almost two hours walking around looking at all the different animals and kept commenting how they are so far away from home and in the wrong place at the wrong time of the year.

During the two days we spent in Lyon we learned a lot about the local restaurants and food. A “Bouchon Lyonnais” is a type of restaurant which can only be found in Lyon. The menus were cheap and for 15€ we ate so much that it seemed like a good idea to roll all the way back to the hotel. (Well, we took the metro.) The two girls who I was traveling with decided to taste a typical Lyonnais sausage. Of course, it was not a sausage they got, but a plateful of pig internals! At the point when one of the girls mentioned that her dog would love this, I was happy I’d decided to stick with more normal food.

Here’s some pictures of Lyon! La Rochelle 2013 020

La Rochelle 2013 018

La Rochelle 2013 014

La Rochelle 2013 049

Reissumme ensimmäinen pysäkki oli Lyon, suuri kaupunki hyvin lähellä Ranskan itäistä osaa. Junamatka La Rochellesta oli vähän hankala, kun junaa ja asemaa piti vaihtaa Pariisissa, ja jouduimme seikkailemaan laukkuinemme vilkkaissa metroissa. Perille kuitenkin pääsimme turvallisesti, ja vietimme Lyonissa kaksi päivää nähtävyyksien parissa.

Lyon ei ranskalaisten mielestä ole mitenkään erikoinen kaupunki, eikä turismikaan ole tuolla mikään yleinen juttu. Valtavassa kaupungissa tuntui olevan samanlaisia nähtävyyksiä kuin kaikkialla muuallakin Ranskassa: kirkkoja ja museoita. Lyonin valtava keskuspuisto jäi mieleeni, sillä kävelimme siellä kylmästä ilmasta huolimatta lähes kaksi tuntia. Kukapa olisi uskonut, että kyseisessä puistossa asuu mm. kirahveja!

Vanha kaupunki oli ehdottomasti Lyonin mielenkiintoisinta aluetta, ja pienessä lumisateessa se näytti jopa romanttiselta. Hartiat korvissa painelimme ahtaita sivukatuja pitkin jyrkkää mäkeä ylös kohti Lyonin päänähtävyyttä: Notre-Dame de Fourvière -basilikaa. Siinä olikin kirkko, joka todella erottuu muista ranskalaisista kirkoista! Lyonhan on aikoinaan ollut roomalaisten vallassa, ja tämän vuoksi vanhan kaupungin alueelta löytyy myös amfiteattereita ja roomalais-aiheisia museoita. Kurkkasimme myös Lyonin kuuluisaan “nukkemuseoon”, joka oli yllättävän kiinnostava erilaisuutensa vuoksi.

Paikallinen ruoka on iso juttu Lyonissa! “Les Bouchons Lyonnaises” ovat kaupungille tyypillisiä ravintoloita, joista saa vaikka millaisia erikoisuuksia erittäin hyvällä hinnalla. Esimerkiksi ensimmäisenä iltana saimme maittavat kolmen ruokalajin ateriat 15€lla per nokka, ei paha, varsinkaan kun annokset olivat aivan valtavia! Matkakumppanini päättivät maistaa paikallista “makkaraa”, joka paljastuikin sitten pöytään tullessa erilaisiksi sian sisäelimiksi. Siinä vaiheessa kun toisen kaverin suusta lipsahti lause: “Tytöt, musta tuntuu että syön mun koirani lempiherkkua…”, olin tyytyväinen päätökseeni valita hieman tavallisempaa ruokaa.

Advertisements

4 thoughts on “Lyon

    • Haha! :D Kaverin koira oli tosiaan kyseessä, ja oli kuulemma sian kieli ollut ruokana mahalaukun ja muiden herkkujen lisäksi. Nam nam.

      Mutta itse uskalsin jopa maistaa sammakkoa myöhemmin, joten ihan toivoton tapaus en ollut uusien ruokien suhteen! ;)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s